top of page

Příští destinace: Omán

Aktualizováno: 9. 7. 2020

Co mají společné Arabský poloostrov, Arabia Felix (Šťastná Arábie), arabské Švýcarsko, arabské Norsko a Sultanát Omán?

foto: autor článku


Všechno, protože popisují jediné a jedinečné dechberoucí místo na světě, orientální království z dob královny Šeherezády, které je snadno dostupné i českým seniorům.


Všude byly pouště a občasné oázy, ve kterých žili kočovní beduíni. Ale také tu byly slovy nepopsatelné říše Mezopotámie (počátky sahají 7.000 let do minulosti), Persie (počátky sahají 5.000 let do minulosti) a…Ománské říše (počátky sahají 5.000 let do minulosti), která až do roku 1964 n.l. ovládala větší část Arabského poloostrova, část Íránu kolem Hormuzského průlivu, část pákistánské provincie Balúčistán a do hloubky několika set kilometrů celé východní pobřeží Afriky až po severní polovinu Madagaskaru. Královské sídlo sultána africké části říše bylo v té době na ostrově Zanzibar.


V dobách své největší slávy byla velmocí na obchod s mědí (pod Ománem jsou stále obrovská ložiska) a s kadidlem (pryskyřice ze stromů Boswellia sacra), které dodnes vykuřuje 99% křesťanských kostelů po celém světě.


Ománci byli jedineční stavitelé lodí, mořeplavci a obchodníci. Archeologické vykopávky v jihočínské provincii Kanton potvrzují zdejší návštěvy ománských mořeplavců ze začátku 3. tisíciletí před Kristem.


Novodobé historii Ománu se říká Doba renesance, která začala palácovým převratem pomocí britských zpravodajských sil, při kterém 23.7.1970 na trůn dosedl Jeho veličenstvo Sultan Qaboos bin Said Al Said. Sultan Qaboos byl renesančním člověkem s nadpozemským charismatem, respektovaný všemi vládci okolního světa, ale i britskou korunou či Washingtonem D.C. V lednu letošního roku zažil Omán největší bolest ve své novodobé historii, neboť 10. ledna odešel v nedožitých 80 letech Sultan Qaboos na věčnost. Předchozí ománský král a otec Sultana Qaboose, Saíd bin Tajmúr bin Fajsal, říši přivedl do naprostého hospodářského úpadku, což osvícený mladý Sultan Qaboos začal napravovat. Za necelých 50 let postavil překrásná města, celou zemi o rozloze 309.500 km2 pokryl hustou sítí často až 10pruhých osvětlených dálnic a z metropole Muscat vytvořil nedostižný klenot všech Arabů. Dlužno zmínit, že při nástupu Sultana Qaboose na trůn bylo v celém Ománu 5 km zpevněných silnic (to není chyba), jedna nemocnice bez jediného lékaře a jedna škola pro 25 chlapců, děvčata neměla na vzdělávání právo. Počet obyvatel se uvádí okolo 4,5 mil, přičemž asi polovinu tvoří cizinci, kteří do Ománu přišli za prací.


foto: autor článku


Sultan Qaboos nepropadl laciným manýrům ropných zbohatlíků stavět pompézní skleněné paláce až do nebes a neustále národu zdůrazňoval, že když Omán uplynulé 2 tisíce let stavěl nejvýše 4patrové budovy, bude je stavět i příští 2 tisíce let. Ománcům vždy kladl na srdce, aby veškeré své bohatství investovali do vzdělání a vztahu k práci, aby až ropa ztratí na síle, se každý Ománec sám dokázal postarat o blaho své rodiny. Jeho hlavními hesly byla pokora, přiměřenost, udržitelnost a nejvyšší ochrana životního prostředí. Viděli jste v jiné zemi Perského zálivu, aby místní pracovali jako zemědělci, pokladní v hypermarketech, jako taxikáři či prodavači na rybím trhu? To v Ománu žádný cizinec dělat nesmí, aby bylo dost práce pro domácí obyvatelstvo. Je to ušlechtilý národ, s historií 5x delší, než je ta naše.

Český senior se obvykle obává, že návštěvu Ománu nezvládne finančně, ale opak je pravdou. Střední východ v posledních dvou letech navštěvuje za odpočinkem přes 100 tisíc Čechů a Moravanů. Zkusme se zamyslet nad možnostmi.

Struktura nákladů je jednoduchá: letenka, ubytování, stravování, doprava po Ománu

  • Nejluxusnější cestování z Prahy je s Qatar Airways a letenka do Muscatu přijde na 13 tisíc korun. Ale při troše trpělivosti lze např. u Air Arabia koupit letenku již za 8 tisíc. Jako krajní řešení se nabízí akční letenky do Dubaje za 5 tisíc, odkud do Muscatu 3 x denně odjíždí klimatizovaný autobus. Za 9 € jste za 4 hodiny po luxusní dálnici v ománské metropoli.

  • Ubytování se v Ománu dá pořídit za 800 Kč/noc, stejně jako za 20 tisíc, v tomto případě rozhoduje pouze síla Vaší platební karty. Všude je absolutně čisto a bezpečno. Pro kurážné… stanování je povoleno bez omezení a zdarma, ještě nikdy se žádnému cizinci v Ománu nic nestalo.

  • Stravování s vlastní přípravou v apartmánech je srovnatelně drahé, jako v Česku. Rybí speciality za 10% českých cen. V hotelích je to opět jen o síle Vaší platební karty.

  • Doprava po Ománu je velmi levná. Zvolíte-li v půjčovně vůz střední třídy, pak Vás přijde pro 4 osoby na 600-800 korun denně. Terénní automobil či čtyřkolka je přirozeně o něco dražší. Benzín stojí 12 korun a ceny za plnou nádrž si ani nevšimnete.

Co se financí týče, Omán je určitě nejdostupnější ze všech zemí v Zálivu. A což teprve nabídka prožitků, těch nemůže žádná jiná ropná velmoc nabídnout víc. Samozřejmě pokud člověk netrpí přehnaným obdivem ke sterilním skleněným mrakodrapům bez identity.

foto: autor článku


Hlavní město Muscat je výstavní skříní Sultanátu. Návštěvník se dechberoucích míst nedokáže nabažit, ať už je to ceremoniální královský palác Al Alam, Velká mešita Sultána Qaboose, Royal Opera House Muscat, dvě velkolepá díla, na jejichž vznik Sultan Qaboos osobně dohlížel, Veřejná dětská knihovna (společný projekt ománské princezny Dr. Mony a Její výsosti Camilly, vévodkyně z Cornwallu), rezidenční čtvrt Al Mouj s marinou pro 400 luxusních jachet a 18jamkovým golfovým hřištěm či Národní muzeum, ve kterém se vrátíte k počátkům civilizace.


Vynechat nelze ani pobřežní promenádu ve starém přístavu v Muttrah s nejstarším souqem na světě, který je pro Ománce dodnes hlavním centrem každodenních nákupů. Turista se tu dokáže poklady Alibabovy jeskyně přehrabovat celý den. Co by kamenem dohodil jsou zakotveny obě královské jachty 155 m dlouhá Al Said a ještě o 10 m delší pro servisní personál, které patří mezi 5 největších na světě. Pod heslem „Vzdělanost je základ národa“ nechal král v r. 1986 postavit nejprestižnější Sultan Qaboos University v Zálivu. Kdo si potrpí na parfémy s orientální příchutí, stačí navštívit královskou manufakturu AMOUAGE, zdejším lákadlům se nevyrovná žádná nabídka z Paříže či New Yorku.


Přes 1.700 km dlouhé východní pobřeží podél Ománského zálivu, po započtení zátok a ostrovů dokonce 3.165 km, na jihu plynule přechází v Arabské moře a Indický oceán. Je protkáno sítí přístavů, nepopsatelných zálivů a fjordů, zejména na severu poloostrova Musandam, tvořícího západní stranu Hormuzského průlivu, který je od království oddělen Spojenými arabskými emiráty. Fauna i flóra překypuje hojností barev, tvarů i velikostí, vše je možné pozorovat z výletních lodí, při hladinovém šnorchlování či hlubinném potápění. Mezi delfíny, velrybami, mantami či žraloky obrovskými je to zcela bezpečné a natrvalo se vrývající do vzpomínek na neobyčejnou návštěvu.


foto: autor článku


Pod městem Sur, kde se dodnes staví dřevěné plachetnice dhow, na kterých se před 5 tisíci lety Ománci pomocí vlastní navigace plavili do jihočínské provincie Kanton, či do africké Tanzanie, jsou dvě přírodní rezervace, kam z celého světa každoročně připlouvají naklást vajíčka příštích generací karety obrovské, aby se znovu a znovu vracely na Aljašku, na Havaj či k Novém Zélandu.


Největší souvislá poušť na světě Rub Al Khali je další výzvou návštěvníka, který touží poznat netušené. Několik pouštních kempů s možnostmi přenocování ve stanech či 5* apartmánech nabízejí pozorování východu či západu slunce nad dunami ze hřbetu velblouda, z nichž ta nejvyšší, zapsaná v Guinessové knize rekordů, se výškou blíží 500 metrů. A noční pozorování hvězd při nulovém světelném znečištění je vskutku slovy nepopsatelné. Jednotlivá souhvězdí jsou nadosah, takže je máte chuť po obloze nahmatat, či dokonce přemisťovat. A večeře v beduínském stanu? Ani mluvit se nemusí a cítíte se jako v pohádce. Pro milovníky adrenalinových sportů je tu surfování na dunách, či šílené závody na čtyřkolkách i s 6litrovými motory.


Nejinak je tomu při překonávání či proplétání se 600 km dlouhým pohořím, jeho vrcholy a kaňony, vysokým výkonem obdařeným terénním automobilem. Všude je nespočet wádí, řečišť, kterými od nepaměti protéká křišťálově čistá voda. Nadšencům zdejší vysokohorská turistika vystačí na celý pobyt, za rok se nedá poznat téměř nic z toho, co pohoří Al Hajar nabízí. A opět je zde možnost bezpečného kempování, přenocování v tradičních apartmánech či v moderních hotelových komplexech ALILA a ANANTARA s Dianinou vyhlídkou nad propastí.


foto: autor článku


Věděli jste, že Grand Canyon má nejenom americká Arizona, ale podobně rozsáhlý přírodní útvar je taky v Ománu? Nejvyšší Sluneční hora – Jebel Shams svou výškou 3.009 m.n.m. často sahá do oblak. Milovníci horkých minerálních pramenů si tu na mnoha místech do sytosti užijí perličkových koupelí i bez cenově nedostupných doprovodných lázeňských procedur. Vše je v Ománu zcela zdarma! Pro milovníky historie možná jedna novinka. Na základní škole jsme se učili o úžasném vynálezu Římanů dopravovat vodu pomocí akvaduktů. Skutečností ovšem je, že afláže, jak se jim tady říká, Ománci stavěli o 2.000 let dříve a na rozdíl od Římanů uměli při znalosti spojitých nádob vodu vytlačit i do kopce. Unikátní je po tisíciletí udržovaný sociální sytém distribuce vody. Každá faláž má svého správce, který dohlíží na odběr vody do jednotlivých usedlostí. Nikdo si nedovolí prodloužit denní příděl vody ani o minutu, protože dobře ví, že by voda chyběla sousedovi třeba i 20 km po toku.


A pokud chcete zažít klasické subtropy, jako u pramene Amazonky, pak jednoduše zamiřte do nejjižnější provincie Dhofar, která hraničí s Jemenem. Když z Indického oceánu dorazí letní khareef, nepřetržité provazy valící se vody z oblak zaplaví provincii takovým množstvím vláhy, že od poloviny září do konce roku si tu připadáte jako v nefalšované džungli. Zeleninové a ovocné trhy v Salalah, milionová stáda velbloudů, kadidlovníky, dračí stromy, obrovské baobaby, výhledy k jedinečnému ostrovu Socotra, k Maledivám či k Madagaskaru z výšky přes tisíc metrů nad hladinou oceánu či hrobku proroka Joba, na jednom místě můžete zažít pouze v pohádkovém Ománu. Milovníkům ovoce se bude těžko vracet, chuti zdejších kokosových ořechů, granátových jablíček, manga, durianu, banánů, citrónů, melounů a dalších dobrot se nic nevyrovná. Omán je také velmocí na datle, včelí med a damascénskou růži, která se zde pěstuje v takovém množství, že je Omán každoročně globálním dodavatelem růžové vody a dalších kosmetických a medicínských přípravků do celého světa. Damascénská růže, stejně jako kadidlo, v minulosti sloužily jako platidlo.


Populaci nejohroženějšího druhu antilopy Arabian Oryx se Ománcům daří zvětšovat, kriticky ohrožený druh arabského leoparda, žijícího v provincii Dhofár, je pod ochranou nejpřísnějších královských dekretů. Velmi populární býčí zápasy dosud nejsou turistům příliš známé, ale časy se mění a Omán se víc a víc otevírá světu. Důvod býčích zápasů je prostý. Statkáři poměřují sílu svých často více než tunových obrů a podle výsledků pak stanovují jejich tržní ceny.


foto: autor článku


Asi největším překvapením pro každého návštěvníka je ománská vzdělanost, pohostinnost, bezprostřednost, přátelská atmosféra, ale i kultivovanost, čistota oblečení, vonícího opojnými orientálními parfémy a snaha pomoci s jakkoliv složitým problémem. A s každým Ománcem se domluvíte anglicky.


Sultanát Omán je absolutní monarchií s ibáditským islámem, vyznačujícím se naprostou náboženskou tolerancí a vysokým stupněm bezpečnosti pro cizince. Uplynulých 50 let to bylo nejstabilnější místo na Středním východě a ani nástupem nového krále Jeho veličenstva Sultana Haithama bin Thariq 11. ledna 2020 nic nenasvědčuje, že by Omán otáčel kormidlem na rozbouřené moře. Oba katolické kostely v Muscatu pravidelně zaplňují nejenom stovky i tisíce katolíků z Evropy i asijských zemí, ale i Ománců, kteří se mší zúčastňují ze zvědavosti. Při rozsvěcování vánočních stromků na začátku adventu je obvykle víc Ománců než cizinců. Dlouhá léta zde platí královský dekret o genderové rovnosti, ženy i muži mají volební právo od 21 let věku.


Nový král musí obvykle s nástupem na trůn čekat, až stávající vládce opustí pozemský svět. Dynastie královského rodu Al Saidů vládne Ománské říši od roku 1744. Protože charismatický vládce Sultan Qaboos zemřel bezdětný, dohodly se vládnoucí kmeny 6.11.1996 na ústavním zákonu, vyhlášeném Královským dekretem č. 101/96, v němž je popsána rodinná volba nového krále z kandidátů královské rodiny. Dne 2. listopadu 2016 vyhlásilo OSN Jeho veličenstvo Sultana Qaboose nejlepším panovníkem na světě.


Nedávno zesnulý Sultan Qaboos každoročně vysílal podél břehů Evropy ohromující plachetnici SHABAB Oman II (Mládí Ománu II), aby zde šířila lásku a mír. V srpnu 2018 jsem měl tu čest v polském Štětíně blahopřát posádce k vítězství v týdenním klání 104 až pětistěžníků z celého světa. Závěrečného hlasování se účastnilo okolo 12 tisíc námořníků všech plachetnic a ománský krasavec zvítězil s téměř 92% všech hlasů. Za odměnu přiletěl synům námořníka Sindibáda, mimochodem narozeného v severoománském Sohar, zapívat úžasný Andrea Bocelli. Věřme, že nový král Jeho veličenstvo Sultan Haitham bin Tariq bude v této tradici pokračovat.


V letním období je mezi Českem a Ománem dvouhodinový časový rozdíl, během zimního období pak o hodinu delší. Pro návštěvu Ománu jsou nejvhodnější měsíce od poloviny září do Vánoc a pak od druhé poloviny února do května, kdy zde panují středoevropské letní teploty. V červenci a v srpnu dokáže slunce rozpálit vzduch i na 55°C, na tu dobu se Omán vylidní a většina místních zamíří do Evropy a do USA. Vízum si za 300 Kč pořídíte online na stránkách Královské policie.


Pokud s návštěvou říše Královny ze Sáby váháte a máte-li dotazy, zavolejte mi na 602 725 033, rád vás přesvědčím, že návštěva Ománu stojí za to. Je mi 64 let a nedovedu si představit žít jinde.

Ivo Vaněk, president The Czech-Omani Society, působící v Ománu od roku 2015



foto: autor článku


393 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Yorumlar


bottom of page