top of page

Sluneční králové v Národním muzeu

Ačkoliv je v letošním roce cestování do značné míry omezeno, Národní muzeum vám přináší možnost nahlédnout do starověkého Egypta za časů dávných stavitelů pyramid. Na jedinečné výstavě světové úrovně s názvem Sluneční králové se podíváte do nejstaršího období egyptské říše. Prostřednictvím ještě nikdy ve světě nevystaveného souboru vzácných předmětů starých takřka 5 tisíc let se přenesete do nejstarších časů staroegyptské civilizace a zažijete atmosféru doby velkých egyptských králů.

Po mnoha letech příprav se nyní v Národním muzeu podařilo uskutečnit výstavu, která je unikátní nejen stářím a hodnotou vystavovaných předmětů, ale i zemí jejich původu. Ještě nikdy totiž nebylo z Egypta do zahraničí zapůjčeno takové množství významných artefaktů jako právě na výstavu Sluneční králové. Výstava je výjimečným mezinárodním projektem, který dokumentuje největší archeologické objevy českých egyptologů spjaté s výzkumem starověkého královského pohřebiště egyptského Abúsíru. Sluneční králové je označení odkazující k panovníkům 5. dynastie, kteří uctívali jako hlavní božstvo staroegyptského panteonu slunečního boha Rea. Čtyři z těchto panovníků si postavili své zádušní komplexy právě v Abúsíru. Architektura, umění nebo filozofie, stejně jako řízení státu dosáhly za jejich vlády vrcholu.


A na co konkrétně se můžete na výstavě Sluneční králové těšit? Na první pohled vás jistě upoutají ty největší poklady z doby 3. až 1. tisíciletí před naším letopočtem v čele s naprosto unikátními královskými sochami panovníka Raneferefa, které představují jeden z největších dochovaných souborů královské plastiky doby Staré říše. Chybět nebude ani rozsáhlý soubor soch princezny Šeretnebtej a písaře Nefera. K vidění ale budou také například kamenné nádoby, keramika, texty nebo reliéfy z královských komplexů panovníků z Abúsíru. Představí se vám jedinečné zápůjčky z mnoha světových muzeí – z Egyptského muzea v Káhiře, z Velkého egyptského muzea v Gíze, z muzeí v Berlíně, Lipsku, Hannoveru, Heidelbergu, Hildesheimu a Frankfurtu nad Mohanem. K vidění budou rovněž předměty, které Národní muzeum získalo jako československý podíl na nálezech učiněných expedicí Univerzity Karlovy v Abúsíru.

Starý Egypt doby Staré říše obecně představuje první teritoriální stát v historii naší planety. Právě tehdy, v době mezi 27. a 22. stol. př. n. l. došlo k nevídanému rozmachu této civilizace, která nás dodnes ohromuje svou vyspělostí, umem i záhadami.


Lokalita Abúsír je součástí pyramidových polí táhnoucích se od dnešní Káhiry v délce několika desítek kilometrů na jih až k Fájúmské oáze. V průběhu Staré a Střední říše právě v této oblasti vznikaly největší pyramidové komplexy panovníků a pohřebiště příslušníků jejich rodin stejně jako vysokých hodnostářů země ale i obyčejných obyvatel. Abúsír společně se sousední Sakkárou představuje samý střed této oblasti, kde se nachází převážná většina královských i nekrálovských památek, které se dochovaly do současnosti.

Výstava Sluneční králové je k vidění v historické budově Národního muzea až do 7. února 2021. Veškeré aktuální informace naleznete na stránkách www.slunecnikralove.cz.

Foto: Národní muzeum

72 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

I AM PRAGUE

bottom of page