top of page

Co o tour nevíte aneb jídlo, pití, odpadky a močení

Skončila Tour de France. Nejprestižnější, nejslavnější a také nejsledovanější cyklistická akce světa. V letošním roce jí lze, v rámci dopadů pandemie Covid 19, tedy i zrušení olympiády, také oprávněně považovat za největší sportovní akci světa.

Tour de France


Při sledování Tour jste si určitě uvědomili, kolik toho jezdci sní a především vypijí. Nebudu obtěžovat konkrétními čísly, i když jedno přece jenom dodám. Existuje oficiální statistika, že jediná špičková stáj za jednu sezonu spotřebuje až 40 000 láhví, tedy tolik populárních bidonů. Opakuji jedna stáj! Po tom, co závodník obsah láhve vypije, tak se logicky bidonu zbavuje, tedy ho odhodí. Copak pro nás diváky to byl vyhledávaný suvenýr, ale pro životní prostředí nic moc. Navíc, ve hře je i bezpečnost samotných jezdců, ono totiž najet na poloprázdný bidon není až taková legrace a někdy to může způsobit hromadnou havárii.

Najetí na bidon může skončit hromadným pádem


Žádaný suvenýr

Když jste sledovali letošní Tour, tak jste zjistili, že letos jsou diváci dost ochuzeni o ceněné suvenýry, tedy odhozené bidony. Je tomu tak proto, že již v loňském roce začali rozhodčí důsledně uplatňovat předpisy o odhazování láhví a různých obalů, či dokonce celých taštiček se zbytky do okolí probíhajícího závodu.

Na tuto činnost jsou vyhrazené a značkami označené zóny, sloužící k přebírání jídla či nápojů (většinou formou taštiček či samotných láhví) a následně k odhazování odpadků. Ono totiž různých obalů vyprodukuje peloton také velké množství.

Kdo tato pravidla porušuje, už se nedočká od rozhodčího pouhého pokárání, ale hned masné pokuty. Ta činí třeba za odhození bidonu mimo stanovenou zónu - rovných 200 švýcarských franků.

Jídlo a pití je základ cyklistova výkonu


Když hodně pijí, musí také močit

Každého logicky napadne, když cyklisté tolik pijí a etapa trvá obvykle více než pět hodin, jak to mají s potřebou? Jednoduše, zastaví a uleví si. Ovšem není to tak jednoduché. Obecně se dodržuje gentlemanské pravidlo, že na tuto zastávku většinou peloton zavelí, pokud možno na neveřejném místě a jde se na močení najednou. Ale znáte to, když to na člověka přijde, špatně se to překonává. Potom závodník riskuje, že mu skupina odjede a má smůlu. Navíc pozor, i na toto pamatují předpisy. V reglementu totiž stojí, že močení na veřejnosti kazí image tohoto sportu, je tedy považováno za nevhodné chování a tedy „odměňováno“ finanční pokutou. Ta činí opět nemalých 200 švýcarských franků. Nemají to ti závodníci skutečně jednoduché.

Peloton zavelel, jde se močit


František Fiala

Foto archiv redakce

Foto:





243 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

I AM PRAGUE

bottom of page