top of page

Pozvánka do virtuální galerie Jan Kristofori

Aktualizováno: 22. 5. 2020

Vstupte s námi do světa imaginace Jana Kristoforiho plného zajímavých scén, osobitého vtipu i nadčasových námětů k zamyšlení.

Jan Kristofori - malíř, grafik, ilustrátor, kreslíř a spisovatel svým humorem, kouzlem osobnosti i krásou a filosofickou hloubkou svých obrazů oslovil Evropu i svět.


Jeho umělecká dráha začala v roce 1960, kdy po sedmiletém věznění a dvouleté vojenské službě uveřejnil své první kresby v Divadelních novinách a s malířem Mikulášem Medkem se přes zákaz pokoušeli založit skupinu STRUKTURA. Věnoval se především abstraktní strukturální malbě tzv. informelu a také kreslenému humoru a satiře. Vystavoval mimo jiné v Berlíně a v Paříži, podílel se na československé expozici pro EXPO 67 v Montrealu a byl členem české umělecké avantgardy šedesátých let.


V roce 1969 odešel do Norska, kde žil a tvořil až do roku 1989. V průběhu těchto dvaceti let dosáhl mezinárodního uznání a získal řadu ocenění v Evropě, USA i jinde. Spolu s Jiřím Kolářem a Janem Koblasou patřil k nejznámějším českým umělcům žijícím v zahraničí.

V roce 1989 se vrátil do Československa a hned v následujícím roce uspořádal výstavu „Byli jsme s Vámi“ o podpoře Charty 77. Od té doby žil a pracoval v Praze a v roce 1997 zde otevřel ateliér VOX HUMANA, kde pořádal setkání umělců a předních pokrokových osobností.


Figurativní i nefigurativní tvorba malíře Jana Kristoforiho je hlubokým humanistickým poselstvím o člověku 20. a 21. století a byla na mezinárodní scéně ceněna pro svou výtvarnou kvalitu a osobitost. Přes četné evropské vavříny vždy byla a zůstala především českou – ať už svými hudebními motivy nebo mravoučnými podobenstvími, která jsou platná dodnes. Ilustroval na 150 knižních titulů klasiků české i světové literatury, mezi jinými Franze Kafky, Alexandra Solženicyna či Karla Čapka.


Díla Jana Kristoforiho by měla být vystavována, aby zůstala v paměti nejen odborné, ale i široké veřejnosti, protože svou výtvarnou krásou i obsahem byla bytostně určena pro lidi.


V závěru své monografie vydané v roce 2001 nakladatelstvím Fortuna pod názvem „Ještě jsem neskončil“ Jan Kristofori napsal: „Do nového tisíciletí přeji všem kromě svobody také schopné politiky, kultivovaná média, kvalitní umělce a bezpečný život bez podvodníků a zlodějů. Do nového tisíciletí posílám výzvu všem lidem dobré vůle, aby nezapomněli na úsměv, vlídnost, laskavost a slušnost.“ K tomu nezbývá než dodat – nejen za ty obrazy, ale i za tato slova Vám patří náš upřímný dík, Mistře…


Od šedesátých let minulého století realizoval Jan Kristofori desítky a desítky autorských výstav a účastnil se mnoha dalších doma i v zahraničí. Za všechny připomeňme jednu z největších výstav posledních let, kterou realizovalo Národní muzeum v Praze spolu s velvyslanectvím Norského království v České republice jako retrospektivní přehlídku k jeho sedmdesátým narozeninám. Umělecká díla Jana Kristoforiho jsou ve sbírkách po celé Evropě i v zámoří od Spojených států

amerických až po Japonsko. Více na www.kristofori.com.




98 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page