top of page

CAT STEVENS / JUSUF

Všichni známe jeho písničky již celá desetiletí, ale jen málokdo ví, jak se jmenuje, a téměř nikdo neví, jak vypadá, co dělá a jaký je jeho život. Natočil mnoho krásných skladeb, prodal desítky miliónů nosičů. Má milióny shlédnutí na YouTube.

CAT STEVENS / JUSUF zpěvák, skladatel, multiinstrumentalista, filantrop! Narodil se v červenci roku 1948 v Londýně jako Steven Demetre Georgiou, otec kyperský Řek, matka Švédka, žil v Anglii a ve Spojených státech.


Svoji karieru začal v roce 1967 albem Metthew and Son. Jeho první úspěšný song I Love My Dog už vyšel v roce 1966, ale až čtvrté album Tea for the Tillermann mu přineslo světový úspěch, několik platinových desek. V následujících čtyřech letech vydal každý rok velmi úspěšné desky, které se všechny držely na prvních místech žebříčků. V roce 1977, v době největší popularity, konvertoval k islámu a posléze si změnil jméno na Jusuf Islam, později jen JUSUF.


Cat Stevens/Jusuf se po celou kariéru věnoval dobročinné činnosti, podporoval různé charitativní organizace. Dokonce v roce 1979 v aukci rozprodal své hudební nástroje, peníze věnoval charitě pro děti a ukončil hudební kariéru. Obdržel několik cen za podporu míru ve světě, jako World Award (2003) a Man For Peace Award (2004) .

Po 28 letech se k hudbě vrátil, v roce 2006 vydal album An Other Cup. Album Tell ‘Em I‘m Gone vyšlo v říjnu 2014. Po prvním poslechu jsem měl pocit, že jde o jiného interpreta, hudba je tvrdší, přímočařejší, více rocková. Ale po několikerém poslechu jsem opět slyšel toho známého Cata, jeho typický hlas, frázování i krásné melodie. V roce 2014 vstoupil v New Yorku do síně slávy.

V roce 2017 natočil poslední studiové album The Laughing Apple, za které byl nominován na cenu GRAMMY.



V posledních letech Cat Stevens/Jusuf řídce koncertuje, pro rok 2021 připravuje mnoho hudebních i charitativních akcí, hlavně zaměřených humanitárně a edukačně na pomoc dětem v různých zemích.

Závěrem lze Catu Stevenovi/ Jusufovi popřát hodně zdraví, hudebních nápadů a dosti sil k další charitativní činnosti, které zasvětil celý svůj život.


CAT STEVENS / JUSUF, Father and Son:

CAT STEVENS / JUSUF, Morning has broken

Krásný koncert z roku 2015 z Chile

MM redakce

82 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page